Setari Cookie-uri

Horoscopul geto-dac: 7 zeitati protectoare

Ce zeu din mitologia dacilor iti influenteaza zodia?

Istoria geto-dacilor este una dintre pietrele de temelie pentru cunoasterea istoriei noastre. Forta lor spirituala si originaliatatea erau recunoscute pe intreg continentul european. Ei erau impartiti in trei mari clase: tarabostes-preotii, pileati-cei cu caciuli de lana si comati-pletosii. Preotii lor erau impartiti la rand in trei categorii: kapnobatai-cei ce umbla prin nori si cunosc tainele zeilor, polistai- intemeietorii de orase, invatatii si ktistai-intemeietorii de neam.

Izvoarele istorice despre acest popor sunt destul de sarace pentru ca cele mai multe informatii erau transmise prin viu grai insa din dovezile numismatice si arheologice care au ramas in urma lor, se crede ca dacii aveau cate un zeu protector pentru fiecare zi a saptamanii. Astfel, fiecare om care se nastea pe pamanturile lor avea destinul guvernat de divinitate anume aleasa in functie de ziua din saptamana in care se nascuse.

Citește și:

sursa foto shutterstock capul lui Decebal la Portile de Fier

Luni

Zeul protector: Zamolxis

Potrivit legendelor, Zalmoxis a trait intai ca sclav al lui Pythagoras. Numele sau provine de la cuvantul trac zalmos, care inseamna piele. El a fost numit astfel pentru ca imediat dupa nastere, a fost infasat intr-o piele de urs. Zalmoxis a devenit om liber apoi mare preot si in cele din urma, dupa moarte, a ajuns sa fie divinizat ca zeu suprem al dacilor.

Venerarea zeului avea loc in mijlocul naturii sau in temple iar metoda de comunicare era sangeroasa. La fiecare 5 ani, oamenii alegeau un sol care sa le transmita mesajul catre Zalmoxis. Trebuia sa fie cel mai curajos si mai vajnic dintre flacaii liberi ai comunitati. Nu trimiteau niciodata un sclav.

Tanarul ales era aruncat de la inaltime pe un pat de suliti. Daca murea imediat, ei considerau ca zeul le-a primit mesajul si le va indeplini dorintele. Daca barbatul supravietuia, atuni era considerat nedemn pentru misiunea sfanta.

Citește și:

Femeile jucau un rol extrem de important in acest ritual. Cea mai iubita dintre sotiile barbatului sacrificat trebuia sa il urmeze in calatoria sa. Cele care ramaneau, daca nu erau adjudicate de un alt membru al comunitatii sau daca nu se aruncau in rugul funerar al sotului, erau ponegrite si alungate din sanul societatii.

Oamenii nascuti in aceasta zi se simt foarte legati de natura si pot ajunge mari oameni de stiinta.
O parte dintre ei au inclinatii artistice de mare valoare si isi pot aduce aportul la imbogatirea patrimoniului cultural al comunitatii in care traiesc. Sunt cu siguranta conducatorii din acest zodiac.

Au un curaj extraordinar si poseda calitatea de a mobiliza mase mari de oameni. Stiu sa isi atraga simpatia celorlalti insa pot fi cruzi si neiertatori daca li s-a comis o nedreptate.

Poseda multa imaginatie si au numeroase idei originale. De regula, ei sunt oamenii care se fac remarcati atat pe plan profesional cat si in societate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Horoscop Kudika

Astrele au in fiecare zi vesti pentru tine. Aboneaza-te la notificarile zodiei tale iar astrologul Vladimir iti va descifra mesajele citite in stele.

Alege zodia care te intereseaza:

Vreau notificariNu, multumesc