Setari Cookie-uri

Zodiac mitologic: Horoscopul Ielelor

Ce fiinta mitologica iti vegheaza destinul in functie de ziua nasterii?

Legendele despre Iele din mitologia romaneasca sunt vaste insa din cauza caracterului oral, multe dintre ele s-au pierdut si fac imposibila gasirea originii acestor fiinte.

De cele mai multe ori, ele sunt o ceata de fecioare cu puteri magice, seducatoare, cantarete si dansatoare desavarsite care se insotesc cu feciorii atunci cand acestia se ratacesc prin paduri.

Nefericit, insa, este cel care le itrerupe dansul si le strica placerea. Daca sunt nesocotite, pocesc oamenii, le rup oasele si le fura graiul, le iau mintile si ii lasa sa zaca in boala, fara putinta de vindecare.

iele

foto shutterstock femei in padure

Prin locurile pe unde au horit ele, vegetatia ramane arsa si copacii sunt uneori strambati. De regula, oamenii evita sa le spuna pe nume si sunt denumite cu respect Dansele, Marete, Soimane, Albe, Domnite.

In unele zone, acestea se confunda cu Valvele insa in acceptiunea generala, cele de pe urma sunt spirite ale unori locuri sau obiecte, intalnite mai des in legende din Banat. Acestea pot fi Valve Albe (spirite bune) sau Valve Negre(spirite malefice).

Citește și:

In Oltenia, despre Iele se spun ca vin in numar de 3. Spiritele ar fi, de fapt, fiicele lui Alexandru Macedon si s-ar numi Catarina, Zalina si Marina. In toate celelalte zone ale tarii, nimfele autohtone sunt in cete de cate 7 si se invesmanteaza in valuri diafane, cu clopotei in par si la picioare.

Una dintre credintele pe cale de disparitie este ca fiecare dintre Iele vegheaza asupra oamenilor, in functie de ziua saptamanii in care s-au nascut.

Luni

Spirit protector: Liodiana

Cea dintai dintre Iele are grija de oamenii nascuti in ziua de luni. Pe acestia ii daruieste cu multa putere de munca insa si cu iscusinta, astfel incat acestia sa aiba spor in tot ce fac. Este darnica in roade si de aceea, nu le va lipsi niciodata bunastarea materiala.

Protejatii ei sunt buni de gura si au vorba dulce, prin urmare vor putea obtine foarte usor ce isi doresc si stiu sa atraga oameni de partea lor. In dragoste, nu sunt foarte statornici si vor avea de tras de pe urma numeroaselor aventuri amoroase.

Citește și:

Marti

Spirit protector: Magdalina

Cei protejati de Magdalina sunt chibzuiti si la vorba si la comportament. Judeca bine inainte sa ia o hotarare si sunt foarte taciturni. Cine nu ii cunoate, poate crede ca sunt posaci insa de fapt, sunt oameni care iau viata in serios. Aceasta, de altfel, este cheia succesului lor. Nu sunt emotivi si nici nu sunt usor de speriat.

Infrunta greutatile vietii cu fruntea sus si sunt oameni foarte demni. De regula, sunt precauti atunci cand cunosc persoane noi si isi deschid sufletele doar in fata celor in care au incredere de mai multa vreme.

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Horoscop Kudika

Astrele au in fiecare zi vesti pentru tine. Aboneaza-te la notificarile zodiei tale iar astrologul Vladimir iti va descifra mesajele citite in stele.

Alege zodia care te intereseaza:

Vreau notificariNu, multumesc