Stiinta antica indiana de vindecare al carei nume de provenienta sanscrita inseamna „invatatura vietii“, ayurveda a fost facuta cunoscuta lumii de catre calugarii budisti, iar principiile ei sanatoase ne pot fi de mare folos si noua astazi.

Cum ne îngrijim pielea în funcţie de tipologiile Ayurveda?

Conform ayurveda, Dosha este energia interioara care te domina si care se imparte in trei tipologii universale: Vata, Pitta sau Kapha. Faci parte din una sau din cealalta in functie de calitatile si defectele care te caracterizeaza, dar si de temperament si constitutie. Tot ce exista in lumea materiala, inclusiv fiecare om detine intr-o masura mai mica sau mai mare toate cele trei elemente, doar ca unul dintre ele este predominant pentru fiecare.

Care din cele 3 tipologii ale sistemului ayurveda te caracterizeaza

ayurvedaFoto: Dmytro Gilitukha, Shutterstock

Vata (Energia Vantului)

Nu ai stare, esti mereu nelinistit; obosesti usor, nu te odihnesti bine, suferi de insomnii; esti creativ si flexibil, subtil, asemenea aerului. Vorbesti mult si neclar. De multe ori persoanele din aceasta tipologie sunt foarte inalte si slabe, fragile.

Pitta (Energia Focului)

Esti impulsiv, irascibil, impunator si autoritar; iti plac competitiile; te transformi cu usurinta si aprinzi totul in jur, asemenea focului. Ai o voce patrunzatoare. Constitutia Pitta e de obicei atletica si adora activitatile sportive.

Kapha (Energia Apei)

Lenes din fire si lent in toate activitatile pe care le intreprinzi, esti empatic si iubesti mult, adori muzica si literatura. Vorbesti lent si monoton. Te caracterizeaza gratia si esti o persoana atragatoare; constitutia ta fizica este solida.

Ayurveda pentru fiecare zi

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: