Setari Cookie-uri

Horoscopul pre-islamic: Protectia zeilor din Peninsula Arabica

Spiritul protector pentru ziua din saptamana in care te-ai nascut

Potrivit mitologiilor antice, fiecare zi din saptamana beneficia de protectia unui anumit zeu. Cei nascuti in zilele respective sunt, de asemenea, protejati de un patron divin. Mai mult de atat, in spatiul latinizat, acestea au primit numele zeitatilor majore din panteonul roman.

Luni este ziua astrului de noapte, protejata de zeita Selena. Marti sta sub obladuirea lui Marte, zeul razboiului, Miercuri este ziua lui Mercur, patronul comertului si al comunicarii, Joi este celebrat Jupiter, regele zeilor, Vineri sta sub semnul iubirii intruchipate de Venus. Sambata este obladuita de Saturn (Cronos la greci), tatal timp, iar duminica beneficiaza de protectia soarelui.

In spatiul pre-islamic, zodiacul saptamanal a fost construit pe un sistem asemanator, cu precizarea ca denumirea zilelor nu este legata etimologic de numele zeului.

Citește și:

shutterstock portret de femeie

Inainte ca profetul Mahomed sa puna bazele religiei islamice acum 1400 de ani, locuitorii Penisulei Arabice, precum si cei din Africa de Nord si Asia de Vest aveau credinte politeiste. Mitologia preislamica are un panteon mai bogat decat cele europene si figurile centrale se contopesc uneori intre sau au mai multe reprezentari.

In Arabia, figurile centrale erau erau 3 divinati feminine. Allat este zeita asociata cu lumea de dincolo, insa nu in sensul prezentat de religia crestina. Potrivit mitologiei arabe, exista un alt taram sub pamant in care se duceau sufletele celor decedati. Al-Uzza, ca de-a doua zeita era cunoscuta ca „Cea puternica”. Desi era patroana fertilitatii, numele sau era invocat inainte deplecarea in lupta pentru a-si oferi protectia si pentru a asigura victoria impotriva dusmanilor. Manat, cea mai veche figura din triada feminina, era zeita destinului.

Citește și:

Iata insa care sunt cele 7 divinitati pre-islamice care vegheau asupra oamenilor, in functie de ziua din saptamana in care acestia s-au nascut.

Luni

Zeu: Sin, cunoscut uneori si sub numele de Nanna

Ca si in zona europeana, prima zi a saptamanii este patronata de o divinitate a Lunii. El poarta si titulatura de En-zu, care se traduce prin cel intelept, sfatuitorul sau stapanul intelepciunii si pana in 2400 i.e.n. era considerat rege peste zei. Sin joaca un rol foarte important in istoria astronomiei si a astrologiei, ambele bazate atunci in principal pe fazele lunii. Zeul are o barba din lapis lazuli si strabate bolta cereasca pe un taur divin cu aripi.

Cei nascuti sub protectia sa sunt persoane care stiu sa isi impuna punctul de vedere si au o prezenta care nu poate trece neramarcata. Femeile nascute luni, in mod special, sunt daruite cu inteligenta patrunzatoare si multa prezenta de spirit.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Horoscop Kudika

Astrele au in fiecare zi vesti pentru tine. Aboneaza-te la notificarile zodiei tale iar astrologul Vladimir iti va descifra mesajele citite in stele.

Alege zodia care te intereseaza:

Vreau notificariNu, multumesc