Setari Cookie-uri

Horoscopul haitian: Spiritele protectoare ale zodiilor

Misterele practicilor voodoo

Rac

Protector: Agwe

Spirit masculin, acest Loa patroneaza asupra marilor cu toate fiintele care traiesc aici. De asemenea, Agwe are grija de marinari pe care ii ajuta sa se intoarca teferi la familiile lor.

Oamenii il invoca atunci cand se afla in necaz, la o rascruce in drumul vietii si nu stiu pe ce cale sa o apuce sau au nevoie pur si simplu de putina inspiratie divina.

El este capitanul navei Immamou cu care sunt transportate sufletele pe lumea cealalta. Marea, de altfel, este sarata pentru ca in ea se varsa lacrimile lui Agwe pentru cei care au pierit. Loa al apelor este slavit si pentru ca ofera ajutor spiritelor celor care au pierit ca sclavi pe mare.

Leu

Protector: Marinette

In timpul vietii, Marinette a fost o femeie foarte frumoasa insa dupa ce a devenit Loa, este reprezentata ca un schelet. Ea a jucat un rol foarte important in fondarea Republicii Haitiene. La sfarsitul secolului XVIII, sclavii s-au revoltat iar miscarea a dus la eliminarea sclaviei.

Citește și:

Marinette este Loa care l-a posedat pe Mambo, preotul care a condus ceremonia de sacrificare a porcului negru la inceputul revolutiei. Drept pentru care este considerata ocrotitoarea celor lipsiti de libertate. Posedarile ei sunt violente insa nu este un spirit rau. Pentru a fi linistita, oamenii ard langa veve a ei salvie, levantica sau dulciuri.

Fecioara

Protector: Erzulie (Ezili)

Ezili este o Loa foarte puternica si este considerata un simbol al fertilitatii, desi nu este neaparat o patroana, asa cum gasim in alte panteonuri. Ea este diferentiata de alte spirite prin faptul ca nu controleaza un anumit element natural. Ezili este Loa sperantei si a aspiratiilor, a dragostei si armoniei. De aceea, este invocata foarte des.

Pretul posedarii de catre ea este mare si il va pedepsi asupra pe houngan sau pe mambo care o cheama si nu o rasplateste din plin. In ciuda bogatiei si a iubirii pe care le primeste de la oameni, Ezili nu este niciodata pe deplin fericita pentru ca ea trebuie sa duca toate pacatele lumii.

Citește și:

De aceea, in Haiti este asociata uneori cu imaginea Fecioarei Maria din religia crestina, despre care se spune ca sta in genunchi langa tronul lui Dumnezeu si se roaga pentru oameni si izbavirea acestora de pacate.

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Horoscop Kudika

Astrele au in fiecare zi vesti pentru tine. Aboneaza-te la notificarile zodiei tale iar astrologul Vladimir iti va descifra mesajele citite in stele.

Alege zodia care te intereseaza:

Vreau notificariNu, multumesc