Legenda constelatiei Scorpion este strans legata de povestea vanatorului Orion. Despre uriasul care haladuia muntii in cautarea fiarelor salbatice se spune ca era un fiu nelegitim de-ai zeului marilor, Poseidon. Pe de-o parte, era iubit de muritori datorita vitejiei sale si pentru ca vanea animalele care le-ar fi putut face rau oamenilor sau turmelor acestora. In acelasi timp, zeii nu il priveau cu ochi buni din cauza vrajbei pe care frumosul vanator o starnise intre zeite.

Se spune ca ultima lui cucerire a fost Eos cu mainile trandafirii, zeita rasaritului si s-ar fi laudat in gura mare ca a reusit sa ii topeasca inima acestuia. Mai mult de atat, Orion se lauda ca pe lume n-ar fi un vanator mai iscusit decat el.

Furioasa pe cuvintele sale, zeita Artemis, patroana vanatorii, a decis sa il pedepseasca. Printre olimpieni, se soptea ca frumoasa Artemis l-ar fi indragit in secret pe chipesul vanator insa de cand s-a nascut, ea a jurat pe raul Styx ca va ramane casta pana la sfarsitul veacurilor.

foto shutterstock reprezentare scorpion

Fratele ei, Apollo, a simtit ca inima lui Artemis e indurerata si a planuit sa o razbune. Astfel, el i-a cerut ajutorul Gaiei, zeita-pamant, care a zamislit din adancurile sale un scorpion urias. Apollo a gonit fiara pe urmele vanatorului iar Orion si-a dat seama ca bestia nu e ca toate celelalte animale din lume. Astfel, el si-a lepadat armele si a fugit unde a vazut cu ochii, spre orizont, cu monstrul pe urmele sale. Curand, el a ajuns la marginea pamantului.

Atunci Apollo a urcat in ceruri la sora sa si a provocat-o la intrecere. Zeul i-a aratat acesteia un punct indepartat pe cer, poate o pasara ratacita la capatul pamantului si a prins ramasag cu Artemis ca zeita nu o va nimeri. Mandra si sigura pe ea, Artemis a pus sageata in arc, si-a incordat bratul si i-a dat drumul in vazduh.

Punctul pe care fratele sau i l-a aratat nu era altul decat Orion iar inima lui a fost strapunsa de sageata fara gres a zeitei. Privind desfasurarea povestii de pe tronul sau de aur, Zeus a hotarat sa se faca dreptate. Pe Apollo l-a mustrat zdravan pentru inselatoria sa iar lui Artemis i-a amintit de juramantul de castitate pe care l-a facut candva. Apoi i-a luat pe Orion si pe scorpion de pe pamant si i-a azvarlit pe bolta cereasca, in zari opuse, ca sa nu se mai lupte.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: