Setari Cookie-uri

Horoscop mitologic romanesc: Ce fiinta fantastica te simbolizeaza?

Universul mitologic romanesc se intalneste cu misterul astrologiei

Iele

Asociere: Gemeni

Aceste fiinte supranaturale nu au un corespondent in nicio alta cultura europeana sau de aiurea. Desi uneori sunt asemanate cu nimfele grecilor, Ielele sunt spirite romanesti originale.

B.P. Hasdeu este cel care considera ca in afara de titulatura colectiva, fiecare are si un nume al ei, tainic, pe care oamenii nu trebuie sa il pronunte: Sandalina, Bugiana, Foiofia, Ruja, Trandafira, Rudeana, Pascuta, Dumernica, Orgisceana, Lemnica, Cosanzeana, Rosia, Ruxanda, Todosia.

De altfel, in credinta populara oamenii nu trebuie sa le spuna nici macar “Iele” ci se refera la acestea cu titulaturi care denota respectul: Danse, Maiestre, Fecioare, Mandre. Desi nu sunt neaparat malefice, Ielele se vor arata neinduratoare cu omul care indrazneasca sa le priveasca jocul. Se strang noaptea in toiul padurii sau la o rascruce si danseaza mai mult goale sub lumina lunii. Acolo unde bat hora, iarba se toceste si dispare toata vegetatia.

Citește și:

Omul care nu le respecta va fi prins in jocul lor si il vor dansa pana cand il vor omori sau ii vor lua mintile.

Trasaturi comune cu zodia ta: orgoliu, frumusete fizica, veselie

Sanziene

Asociere: Rac

In mitologia romaneasca, Sanzienele sunt un grup de zane binevoitoare care ajuta la coacerea granelor si la gasirea ursitului.

Atunci cand sarbatoarea lor nu este respectata si oamenii nu le cinstesc asa cum se cuvine, ele devin malefice si sunt confundate uneori cu Dragaicele. Acestea nu accepta ca oamenii sa munceasca de ziua lor si ii pot pedepsi aspru.

Mamelor le pot ingreuna nasterea, aduc molime la vite si peste ogoare sau cer moartea unui membru din familie. In anumite zone ale tarii, se spune ca nu este bine sa te scalzi in ape curgatoare de Sanziene. Acestea vor deschide o valtoare si vor cere cate un suflet de om pentru fiecare piatra din rau.

Citește și:

Trasaturi comune cu zodia ta: senzualitate ascunsa, sete de razbunare, schimbari emotionale extreme

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Horoscop Kudika

Astrele au in fiecare zi vesti pentru tine. Aboneaza-te la notificarile zodiei tale iar astrologul Vladimir iti va descifra mesajele citite in stele.

Alege zodia care te intereseaza:

Vreau notificariNu, multumesc