Haiti este plasata in Marea Caraibelor iar capitala sa se afla la Port-au-Prince. Frumusetea peisajului natural i-a atras numele de Perla din Antile. Istoria sa este zbuciumata iar teritoriul in sine prezinta particularitati etno-lingvistice unice in lume. A fost, pe rand, sub dominatie spaniola, franceza si americana, lucru care i-a imbogatit identitatea culturala.

La inceputul secolului XVI, populatia bastinasa a fost decimata de molimele aduse de colonialistii spanioli drept pentru care marii proprietari de plantatii au adus pe insula sclavi africani. Cu acestia a patruns in Haiti si cultura lor care s-a impletit cu credintele catolice. Astfel au luat nastere practicile voodoo specifice zonei.

Panteonul acestei religii este format din Loa (spirite) mai mici sau mai mari care ii asista pe supusii lor, ii pedepsesc sau stapanesc fortele naturii. O parte dintre ei vegheaza asupra oamenilor in functie de luna in care acestia s-au nascut.

Desi cei divinizati si chemati pentru propietie sunt numerosi, Loa sunt de fapt mesageri sau servitori ai lui Bon Dye, voodoo fiind astfel o religie monoteista.

Spiritele sunt invocate prin ceremonii sincretice care cer adesea ofrande in grane, dulciuri sau sacrificii. Aceste ritualuri incep cu o veve in cinstea Loa. Veve (uneori beybey sau vever) sunt forme reprezentative ale duhurilor trasate pe jos cu faina sau malai si reprezinta porti de trecere intre lumea oamenilor si universul Loa.

Veve voodoo: Maman Brigitte, Ayizan, Baron Samedi, Damballa, Papa Legba, Ogoun

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: